Gayrimenkul Kamulaştırma

marmaris emlak ilanları

Gönenç Emlak Danışmanlık Şirketi 1994 yılında kurulmuştur

Home > Blog > Haber > Sayfamız

Kamulaştırma ve 18nci Madde Uygulaması?

Gönenç Emlak Şirketi sık sorulan sorular kapsamında kamulaştırma neden yapılır konusu hakkında açıklama yaptı. Neden ve nasıl yapılır sorularına yanıt vermeye bakalım. Marmaris Emlak Piyasası 1/1000 ölçekli planlar uygulandığın için bu süreç genel olarak tamamlandığı için sorun yoktur.. Selimiye Söğüt gibi mahallelerde süreç devam etmektedir. Zira henüz 1/25.000 ölçekli revizyon imar planları uygulanmıştır. Marmaris Emlak piyasası özellikle yatırım amacıyla Selimiye satılık arsa almak isteyenler konuya yakın ilgi göstermektedir. Örneğin 18nci madde uygulamasında %40 oranında kamulaştırma yapılıyor. Eskiden bu oran %35 seviyesindeydi. Kamu lehine eğer bu oranın üzerinde terk yapılacak ise, belediye emsal özellikte başka bir yerden arsa vererek oranı dengeler. İmar ve terkler ayrı yazı nedeni olduğundan bu kez öncelikle konu hakkında soruları yanıt vererek açıklayalım. Bu konuda firmamıza ait Marmaris Haber sitemizi izlemeniz önerilir.

Neden Yapılır?

Konu hakkında akılda pek çok soru işareti bulunabilir. Özellikle son zamanlarda gerçekleşen kentsel dönüşüm faaliyetinin yaygınlaşması ve standart projelerin bu uygulanmaya başlandığı çalışmasından kaynaklı haberler duyulmaktadır. Aslında bu bu konu hakkında net bilgi gerekirse istimlak ya da milletin faydası göz önüne alınmasına önem verildiği görülür. Şahsa ait herhangi taşınmazın proje amacıyla örneğin yol, okul, cami, karakol, park veya hastane yapmak gibi kamunun müşterek malı haline gelmesi ve buradan hizmet alınması sağlanır. Amaç ve yasa hükümlerinin uygulanması denilmesi mümkündür. Esasında devletin zorla satın alması denilebilir. Ancak yasayla düzenlenen esaslar kapsamında bedeli ödenmek suretiyle yapılır.

Kamulaştırma Yasası

Kanunla yaptırımlarr farklı şekillerde nitelenir. Elbette belediye, DSİ Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü veya üniversite kurumları konusu olduğunda bedelin peşin ödenmesi koşuluyla özel mülkiyete ait taşınmaz satın alabilir. İki şekilde yapılmaktadır. Birisi acil diğeri ise normal olarak ifade edilir. Acil işlemde bakanlar kurulu kararı ya da özel durumlarda uygulamaya gidilmesine hak görmektedir. Acil durumda gecikmeye fırsat verilmeden bilirkişi raporuna bağlı işleminin gerçekleştirilmesi sağlanır. Normal uygulamada ise sürecin işlemesi ve buna göre gerçekleşen işlemdir. Gerçekleştirilmesi esasında öncelikle planlanan davranış sistemidir. Buna göre hareket etmek gerekir.

Nerede ve Nasıl Yapılır?

Uygulama yapacak idare kamu faydası kararını alır. İşlem için gerekli kararın onayı alınır. Ardından işlemler amacıyla sürec başlar. Taşınmaz malların sınırı, cinsi ya da yüz ölçümü, ölçekli plan yapılarak sunulur. İdare kamulaştırılacak malların sahiplerini, tapu vergi ve nüfus kayıtları üzerinden araştırmalar yoluyla tespit eder. Bedel belirlenir ve uzlaşma komisyonuyla pazarlık süreci başlatılır. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra gerekli tutarlar ödenerek işlemi tamamlanır. Yazımızda açıkladığımız üzere yasa özel mülkiyete saygılı ve tamamen devlet millet yararı gözeterek uygulanır. İmar çalışmaları kapsamı ve hukuk çerçevesinde gerçekleştirilir.

Marmaris Emlak Piyasası ve Selimiye gayrimenkul piyasasından haber almak için sitmizi izlemeniz önerilir.